Afsluiting van het carnavalsfeest

De dinsdag met carnaval staat altijd in het teken van de Gardistenmiddag, de verkiezing van de Raoper van het jaar en het afsluitingsbal.

Terwijl de meeste mensen langzaam aan het ontwaken waren kwamen de Gardisten (oud prinsen) al bij elkaar in de Koekoek. Prins Roy mocht solliciteren als Gardist voor hem iets nieuws want dit was de eerste sollicitatie brief die hij ooit geschreven had. Daar was overigens niets van te merken en de aanwezige luisterde aandacht naar zijn voordracht. Volgend jaar zullen we zien of hij wordt aangenomen.

Hierna was het tijd om de nieuwe Gardist te installeren. Onder toeziend oog van voorzitter René (d’n urste) kreeg René (d’n twidde) de garde uitgereikt. Na de heerlijke brunch was het tijd voor het wassen van de Raoper. De brandweer moest er aan te pas komen om René te helpen bij deze eerste opdracht als Gardist en hij heeft het er goed vanaf gebracht.

In het dorpshuis begon om 14.11 uur de Gardistenmiddag met dit keer optredens van eigen Raopersgat bodem. De aftrap lag bij de Gele Dansmariekes die hun Garddans lieten zien aan de goed volgelopen zaal. Daarna was het tijd voor Lars van Bokhoven die door de plaatdrager van dit jaar, Maarten Brouwers, werd aangekondigd en de zaal goed mee kreeg. Dit was een mooie opmars naar het hoogtepunt van de middag namelijk de verkiezing  van de Raoper van het jaar. Dit jaar was het de eer aan Bas van Sinten om deze mooie prijs in ontvangst te nemen. Bas doet in ’t Raopersgat veel vrijwilligerswerk en was daarmee ook een terechte winnaar. Deze verkiezing werd beloond met een optreden van de Blauwe Dansmariekes.

Na deze verkiezing was het de beurt aan Els Verstappen waarna heel Raopersgat Hazes ging zingen. Niet minder dan vijf lokale Hazes-en gaven een optreden. De optredens van Rogier van Dommelen, Lars van Bokhoven, Patrick Scheepers, Robert Neilen en Karel Huygens zorgde voor veel sfeer in de zaal die uit volle borst meezong. Dat onze nieuwe Gardist tijdens het nummer de vlieger nog omhoog getakeld werd droeg daar ook aan bij. De middag werd afgesloten door de Medlies die de sfeer er goed in hielden.

Na deze mooie middag was het tijd voor het afscheidsbal. Wederom trokken we met de gehele groep binnen en stond de jeugdraad met Prins Mees, Prinses Isis, Adjudant Hugo, Hofdame Teuntje en Hofnar Nemo in het middelpunt van de belangstelling. Als volleerde prins nam Prins Mees het woord. Hij bedankte iedereen voor de fijne carnaval, vertelde hoeveel hij had genoten en dat er voor hem een droom was uitgekomen. Hierna kon het feest los en was de jeugd op en voor het podium al dansend te vinden en gingen ze helemaal uit hun plaat. Helaas komen aan alle mooie dingen een eind en rond 21.00 uur was het tijd voor de sluitingsceremonie van de jeugd. Onder de leiding van Merel Peren werden de steken en hesjes ingeleverd met als laatste de hoogheden van de jeugd. Iedereen had het erg leuk gehad en vooral van de optocht hadden ze genoten.

Niet veel later was het ook de beurt aan Prins Roy, Prinses Inge en Adjudant Tom om af te sluiten. Hoewel Maurice het woord wilde nemen pakte onze prins snel de microfoon en was het nog tijd voor “nog inne dan”. Omdat DJ Roy, die de hele jeugdcarnaval heeft gedraaid, de “adjudant versie” opstartte duurde dit afscheid nog een klein half uurtje langer maar dat mocht de pret niet drukken. Het slotwoord was aan Roy die iedereen bedankte voor het mooie feest. Hierna heeft hij samen met Jeugdprins Mees de vlag gestreken en was het carnavalsfeest 2024 afgesloten.

CV de Raopers bedanken iedereen voor hun aanwezigheid maar vooral de (jeugd)hoogheden en (jeugd)raad die ook van dit jaar weer een mooi feest hebben gemaakt.